Ylen vaalit

Ylen vaalikone, yksi tunnetuimmista ja käytetyimmistä suomalaisista digipalveluista

Mitä teimme: palvelusuunnittelu, Front End, Back End, projektijohto, jatkuva kehitys ja ylläpito

Ensimmäinen vaalikone on vieläkin se suurin ja kaunein, tehty Sangrella vuodesta 2004 saakka. Vaalikone on hieno esimerkki digitalisaation muutosvoimasta. Pohjimmillaan yksinkertaista palvelua on arvioitu, arvotettu, vihattu ja rakastettu. Vaalikone ja sen lukuisat kopiot ovat myös todennäköisesti muuttaneet äänestyskäyttäytymistä ja ehdokkaiden arvomaailman läpinäkyvyyttä pysyvästi.

2.100.000

yksittäistä käyttökertaa 2015 eduskuntavaalien aikana

99.5%

valituista ehdokkaista vastasi vaalikoneen kysymyksiin

11

yhteiset valtakunnalliset vaalit vuoden 2004 jälkeen

Miltä tämä kaikki näyttää asiakkaan silmin?

“Sangre on hoitanut Ylen vaalikoneen vuoden 2004 eurovaaleista saakka. Emme voisi olla juuri enempää tyytyväisiä”, sanoo Ylen vastaava projektipäällikkö Jarkko Ryynänen.

“Ylelle vaalikone lähtee toimintamme perusteista. Ylen toimintaa koskevan lain ensimmäinen pykälä alkaa tukea kansanvaltaa ja jokaisen osallistumismahdollisuuksia tarjoamalla monipuolisia tietoja, mielipiteitä ja keskusteluja sekä vuorovaikutusmahdollisuuksia.”

“Juuri tätä vaalikone tekee. Vaalikoneet ovat muuttaneet suomalaisen politiikan läpinäkyvyyttä todennäköisesti pysyvästi. Ehdokkaat ovat nyt aidosti vastuussa ennen vaaleja antamistaan lupauksista. Tätä ei käytännössä tapahtunut ennen vaalikoneiden aikaa.”

“Vuoden 2012 kunnallisvaaleissa otimme ison loikan eteenpäin. Halusimme tehdä jotakin, joka toimisi aidosti työkaluna oman ehdokkaan valinnassa tai kertomassa miksi juuri tämä ehdokas ei ainakaan ole valintani. Ryhdyimme aktiivisesti pelillistämään konetta, tarjoamaan ihmisille mahdollisuuuksia kokeilla erilaisia vastauksia ja vaihtoehtoja. Miten vastauksen muuttaminen vaikuttaa tuloksiin?”

Hansi Harjunharja
Vaalikoneessa nousee esiin ehdokkaiden hyvinkin värikäs kirjo. Tässä taiteilija Hansi Harjunharja kertoo gerbiilistään.

“Olemme jatkuvasti jatkaneet yhdessä Sangren kanssa kokonaisuuden kehittämistä yhdessä. Tämä on toiminut erittäin hyvin, sillä kehitysideoita tulee jatkuvasti sekä meiltä että Sangrelta. Tuttujen tekijöiden kanssa toimiminen tuo varmuutta ja jatkuvuutta. Me teemme samaa asiaa, yhdessä.”

Tärkeintä on, että pelaamme Sangren kanssa koko ajan samaan maaliin. Molempien osapuolien intresseissä on tehdä paras mahdollinen palvelu.
Jarkko Ryynänen, projektipäällikkö, Yle

“Seuraamme datan avulla useita asioita myös pidemmällä aikavälillä. Journalistisesti on palkitsevaa seurata esimerkiksi vaalilupausten ja todellisuuden välistä suhdetta tai NATO-kantojen kehittymistä. Tässä suhteessa vaalikone toteuttaa myös aivan perinteistä journalistista vallan vahtikoiran roolia. Vaalikoneessa tämä toteutetaan vain avaamalla itse tieto suoraan yleisölle.”

“Ehdokkaat eivät koskaan ole kyseenalaistaneet vaalikonettamme. Lähinnä keskustelua on aiheuttanut erilaisten kilpailevien vaalikoneiden määrä, kaikki koneet yhteensä syövät runsaasti ehdokkaiden aikaa ennen vaaleja. Ylen kone on kuitenkin pitänyt pintansa, esimerkiksi edellisissä eduskuntavaaleissa vaaligalleriaa varten videohaastateltiin 1823 ehdokasta.”

“Yle toimii aina sisältö edellä.”

“Kun hyvän sisällön yhdistää toimivaan teknologiaan, lopputulos on parhaimmillaan timanttinen. Juuri tästä vaalikoneessa on kyse. Jos taas toinen näistä osatekijöistä laahaa perässä, kokonaisuutta ei saada toimimaan. Sangren kanssa yhteistyö on toiminut.”

Kun hyvän sisällön yhdistää toimivaan teknologiaan, lopputulos on parhaimmillaan timanttinen.

“Ja aina on mukavaa tehdä yhteistyötä hyvien tyyppien kanssa, jotka välittävät samasta asiasta kuin me – eli demokratian tilasta.”

Tarkista vaalikone itse täällä.